Handelsblatt: Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπερνά πολλές ευρωπαϊκές αγορές

Η Handelsblatt για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και η Le Monde diplomatique για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στον θρίαμβο της ΝΔ στις πρώτες εκλογές  

Μετά τους πρώτους μήνες του 2023, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εξακολουθεί, φτάνοντας σε νέο υψηλό εννέα ετών. Μάλιστα, «ο ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους», παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, σχολιάζει πως «για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κούρσα έχει ήδη τελειώσει: οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, […] μία νίκη του οποίου θα σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επενδυτές.

Η προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου.

Οι τιμές των ομολόγων επωφελήθηκαν επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες. […] Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς της Αθήνας κέρδισε περισσότερο από 7%, φτάνοντας σε συνολική αύξηση 33,3% από την αρχή του έτους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει έτσι καλύτερες αποδόσεις από τις περισσότερες άλλες αγορές».

Η HB προσθέτει ακόμη πως «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών». Τα ανωτέρω, συνδυαστικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους της μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να επιστρέψει στο 5%»

Εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, η γερμανική έκδοση της Le Monde diplomatique αναφέρεται στο «συγκλονιστικό», όπως το χαρακτηρίζει, αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, σχολιάζοντας ιδίως τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα: «Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Τσίπρας προσγειώθηκε από τον έβδομο ουρανό στη σκληρή πραγματικότητα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι χλεύαζαν τη "χειρότερη αντιπολίτευση όλων των εποχών" και τη "μοναδική περίπτωση ενός πολιτικού ηγέτη που όχι μόνο παρανοεί από τις ίδιες τις προβλέψεις του, αλλά ζει ακόμη και σε μια διαφορετική πραγματικότητα".

[…] Τώρα, αυτό που θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου δεν είναι μόνο να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, πράγμα αρκετά απίθανο, αλλά επιπλέον να κρατήσει σε απόσταση το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φαντάζει εξίσου δύσκολο. […] Εδώ εντάσσεται και μία δυσάρεστη αλήθεια, την οποία ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποσιωπήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα: η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια σταθερή βάση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποτελούσαν τα 2/3 των οπαδών του. Σε περίπτωση επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ, που έχει πλέον πάρει πίσω ένα μέρος αυτού του εκλογικού σώματος και φυσικά θέλει και το υπόλοιπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί και πάλι στο 5% που ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης».

Η Le Monde diplomatique επισημαίνει ακόμη ότι «προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στο "θετικό" πρόγραμμά του, δηλαδή στις οικονομικές και κοινωνικές προτάσεις του. Αντιθέτως, επικεντρώθηκε στο "αρνητικό”, δηλαδή τη λίστα των σκανδάλων στα οποία έχουν επιδοθεί ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. την τελευταία τετραετία. […] Σχεδόν όλα τα στοιχεία αυτού του αρνητικού καταλόγου είναι πραγματικά σκάνδαλα, όμως δεν ενδιαφέρουν το εκλογικό σώμα. Εξάλλου, ο "ισολογισμός” των σκανδάλων έχει πλέον περιορισμένο αντίκτυπο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα κατά το 2015-2019, θεωρείται από πολλούς ως μέρος του "συστήματος" που προκαλεί διαρκώς νέες καταστροφές.

[…] Η μαγική συνταγή του Μητσοτάκη ήταν, τελικά, το "Σταθερότητα ή χάος”, όμως οι μη ρεαλιστικές προτάσεις του Τσίπρα ήταν αυτές που προσέδωσαν σε αυτό το σύνθημα τη σχεδόν απόλυτη πειστικότητά του. […] Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν μάλλον ψυχολογικός, δηλαδή παράλογος: η ανάγκη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει σε κάποιου είδους "κανονικότητα" μετά το τέλος του "κύκλου της κρατικής χρεοκοπίας". Όμως η ομαλότητα μπορεί να είναι πλέον διαφορετική, ίσως και προσχηματική. Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν την αφήγηση ότι οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και πάλι, […] παρ' όλο που η αγοραστική δύναμη είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη. Και όλα αυτά με γαρνιτούρα τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση ότι όλα τελικά θα πάνε καλύτερα, επειδή η κυβέρνηση θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της».

Πηγή: DW