Γκαουτάμ Αντάνι: Ο Ινδός μεγιστάνας που έχασε 45 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

Η πτώση των μετοχών της Adani έρχεται μετά από εντυπωσιακά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

"Βατερλώ" για τον Ινδό μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι καθώς η επιτάχυνση στο selloff του επιχειρηματικού του κολοσσού είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αγοραία αξία του σε λιγότερο από δύο ημέρες

Καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας αγωνίζεται να περιορίσει τις απώλειες, η πίεση για αυτόν αυξάνεται αφού διαβρώνεται η καθαρή του αξία της περιουσίας του και αυτό αποτελεί απειλεί για το επενδυτικό κλίμα μετά την πώληση μετοχών 2,5 δισ. δολαρίων από τη ναυαρχίδα της εταιρείας του, Adani Enterprises Ltd.

Η Adani Enterprises έχασε έως και 9,7% την Παρασκευή, ενώ η Adani Green Energy Ltd. και η Adani Total Gas σημείωσαν πτώση 20%.

Η πτώση των μετοχών της Adani έρχεται μετά από εντυπωσιακά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Η πενταετής άνοδος της Adani Enterprises ξεπέρασε ακόμη και εταιρείες όπως η Tesla του Ιλον Μασκ, και ο ίδιος ο Αντάνι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία.

«Τα ζητήματα χτυπούν στην καρδιά της σκηνής του ινδικού εταιρικού τομέα, όπου κυριαρχεί ένας αριθμός ελεγχόμενων από την οικογένεια ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Gary Dugan, διευθύνων σύμβουλος του Global CIO Office.

«Από τη φύση τους είναι αδιαφανή και οι παγκόσμιοι επενδυτές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες όσον αφορά θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης».

«Μετά την εκπληκτική απόδοση του περασμένου έτους, οι ινδικές μετοχές και οι μετοχές οποιωνδήποτε εταιρειών υψηλού προφίλ είναι ανοικτές σε καθοδικό κίνδυνο ανάληψης κερδών», πρόσθεσε ο Ντούγκαν.

«Ως εκ τούτου, η ευρύτερη ινδική αγορά μετοχών θα μπορούσε να κινδυνεύσει περαιτέρω με πτώση, με τον Adani καταλύτη».

Ο δείκτης αναφοράς S&P BSE Sensex της Ινδίας έχασε περισσότερο από 1% την Παρασκευή, τη χειρότερη επίδοση στην Ασία.

Πηγή: Reuters