Κλείσιμο

Γιάννης Στουρνάρας: Πτώση 1% στην ανάπτυξη - Άνοδος 1% του πληθωρισμού

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1%  και ταυτόχρονη άνοδος του πληθωρισμού κατά 1% είναι η βασική πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Σύμφωνα με το ot.gr, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το παραπάνω είναι το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν σύντομα οι εχροπραξίες στην Ουκρανία.

Τα τρία σενάρια

«Εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η σύρραξη στην Ουκρανία» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «σήμερα οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες και προεξοφλούν ότι θα βγει κάτι θετικό από τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Πρόσθεσε πως «όσο θα διαρκέσει η κρίση, θα είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε τρία σενάρια για το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο (να κρατήσει ο πόλεμος μέχρι το καλοκαίρι) δεν προκύπτει ύφεση για την Ελλάδα.

Φυσσάει άνεμος πληθωρισμού

Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι «φυσσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού, υπάρχουν τάσεις. Περικόπτονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυξάνονται οι τιμές και πέφτει η παραγωγή» συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιος εάν θα υπάρξει τελικά στασιμοπληθωρισμός.

Ακόμη, τόνισε ότι οι «καμπύλες αποδόσεων ανεστράφησαν στις ΗΠΑ και κάποιοι κάνουν λόγο για ύφεση, κάτι το οποίο δεν 'αγοράζω', αλλά το κρατώ».

Πηγή: skai.gr