Γερμανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός – Αναλυτής: «Θα έχουμε συνέχεια»

Σε υψηλό 40 ετών, στο 7,4% τον Απρίλιο, «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.  Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,4% τον Απρίλιο από 7,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. 

Mε βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αποτελέσματα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,8% τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά το ενεργειακό κόστος. 

«Οι τιμές της ενέργειας, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία» με αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ανέφερε η Destatis. 

Η τελευταία φορά που οι τιμές αυξήθηκαν με ανάλογους ρυθμούς ήταν το φθινόπωρο του 1981 επί Δυτικής Γερμανίας, με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ να πυροδοτεί απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. 

Η Γερμανία, όπως πολλοί από τους ευρωπαίους γείτονές της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές, ενώ η ρωσική απειλή για διακοπή των προμηθειών θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα εάν πραγματοποιηθεί. 

Ο γερμανικός πληθωρισμός πιθανότατα θα «επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», δήλωσε σύμφωνα με το local ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών στην τράπεζα ING, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr