Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα - Αντιμέτωπες με πρόστιμα άνω του ενός δισ. ευρώ

Οι κατηγορίες αφορούν απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Περίπου 150 ανακριτές της οικονομικής εισαγγελίας έκαναν έφοδο στα τραπεζικά ιδρύματα και προχώρησαν σε έρευνες στις πέντε τράπεζες

Πέντε μεγάλες τράπεζες ερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας στο πλαίσιο υπόθεσης που σχετίζεται με φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Περίπου 150 ανακριτές της οικονομικής εισαγγελίας έκαναν έφοδο στα τραπεζικά ιδρύματα και προχώρησαν σε έρευνες στις πέντε τράπεζες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση η έρευνα αφορά τράπεζες που βρίσκονται στο Παρίσι και στη γειτονιά La Defense, μεταδίδει το Bloomberg. Πρόκειται για τις HSBC Holdings Plc, BNP Paribas SA, Société Générale SA και Natixis. 

Οι εκπρόσωποι των BNP, HSBC και Natixis δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση. Εκπρόσωπος της SocGen επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα ερευνάται. 

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων, γνωστή ως «cum-cum», όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα στο εξωτερικό για να αποφύγουν το φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα τα οποία είτε δεν φορολογήθηκαν είτε επιστράφηκαν φόροι. Στη συνέχεια πούλησαν τους τίτλους πίσω στους αρχικούς μετόχους, και το ποσό που εξοικονομήθηκε μοιράστηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. 

Η γαλλική έρευνα, την οποία ο εισαγγελέας ανέφερε ότι προετοιμάζεται εδώ και μήνες, περιλαμβάνει 16 τοπικούς δικαστές, περισσότερους από 150 ανακριτές και έξι εισαγγελείς από την Κολωνία.

Πηγή: skai.gr