Γ. Προβόπουλος: Η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 – υπό προϋποθέσεις

Τους τελευταίους μήνες ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, υποστήριξε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επανέλαβε πως η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ενδεικτικά πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί.

Ο διοικητής της Τράπεδας της Ελλάδας σημείωσε ακόμα πως αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, τα δίδυμα ελλείμματα - το δημοσιονομικό και το εξωτερικό - έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Υπογράμμισε, επίσης, πως το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στην κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης. «Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων. Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών», ανέφερε.
Πηγή: skai.gr