Κλείσιμο

Φυσικό Αέριο: Πτώση 8% στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Αλλαγή δεδομένων μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής 

Πτώση καταγράφει την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών πάνω στη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τιμή του συμβολαίου αναφοράς για το φυσικό αέριο που είναι το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του ολλανδικού δείκτη TTF, υποχώρησε κατά 8%, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στις 26 Αυγούστου είχε αγγίξει και τα 340 ευρώ. 

Το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 0,97% στα 83,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ 0,97% στα 91,46 δολάρια ανά βαρέλι. 

Έγινε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, πάνω στη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν πριν από μερικές μέρες, και ένα μεγάλο βήμα στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σχολίασε στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Οι αγορές έχουν ήδη πάρει το μήνυμα, οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι μειωμένες» επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Με βάση τα αποτελέσματα της Συνόδου, εκτός από ένα μέτρο για τον καθορισμό των τιμών χονδρικής στο λεγόμενο «χρηματιστήριο αερίου», οι ηγέτες ζητούν και συγκεκριμένο σχέδιο για έναν «προσωρινό» μηχανισμό ώστε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για να παράγεται ηλεκτρισμός — μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και η Γαλλία ζητούσε να επεκταθεί σε όλη την ΕΕ.

Όμως —παραχώρηση για να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Γερμανίας—, ο μηχανισμός αυτός θα συνοδεύεται από εγγυήσεις «αποφυγής κάθε αυξημένης κατανάλωσης αερίου». Θα πρέπει επίσης να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η ΕΕ να επιδοτεί τον ηλεκτρισμό που εξάγεται σε γειτονικές της χώρες (Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία...)
 

Πηγή: skai.gr