Κλείσιμο

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω των ρωσικών εκβιασμών

Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20% από την Τετάρτη

Ανοδικά κινείται εκ νέου σήμερα Τρίτη η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας ακόμα και για πλήρη διακοπή της ροής από τη Gazprom. 

Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο 9%, φθάνοντας στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20% από την Τετάρτη, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης και άλλης τουρμπίνας της Siemens.  Η Gazprom  υποστήριξε πως έλαβε μεν από τη Siemens τα έγγραφα για τη συντήρηση της τουρμπίνας του αγωγού, η οποία είχε «μπλοκαριστεί» στον Καναδά και δεν έχει επιστρέψει στη Μόσχα, ωστόσο υποστηρίζει πως τα συγκεκριμένα έγγραφα αυτά δεν διευθετούν τους κινδύνους που είχε επισημάνει η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία. Η Siemens κατηγόρησε την ρωσική εταιρεία για γραφειοκρατικές διαδικασίες.  

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το σχέδιο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: skai.gr