Fuel Pass 2: Για ποιους ΑΦΜ είναι ανοιχτή σήμερα η πλατφόρμα- Η «παγίδα» με τις φορολογικές δηλώσεις

Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τα ποσά της επιδότης καυσίμων. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για όσους πολίτες έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4,5,6 και 7, αύριο Τετάρτη για ΑΦΜ λήγοντα σε 8,9 και 0, ενώ από τις 4 Αυγούστου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι την επιδότηση βενζίνης έως 100 ευρώ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν ένα από τα παρακάτω οχήματα:

· Τρίκυκλο φορτηγό

· Επιβατικό δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ-Ταξί)

· Φορτηγό

· Δίκυκλο

· Επιβατικό

· Τρίκυκλο επιβατικό

· Ελκυστήρας

· Επιβατικό μικτό

Στο μεταξύ, μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όσους επιθυμούν να λάβουν – αυτά τα λίγα έστω – χρήματα του fuel pass 2, αλλά δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Με συνοπτικές διαδικασίες το σύστημα θα τους πετάξει έξω, καθώς η υποβολή του Ε1 αποτελεί προϋπόθεση για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί αφορούν στα περυσινά εισοδήματα και το όριο έχει τεθεί στις 30.000 ευρώ για το άτομο. Προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης επομένως το εισοδηματικό ταβάνι για το ζευγάρι είναι οι 33.000 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το ανώτατο ποσό των 45.000 ευρώ - ζευγάρι δηλαδή με 4 παιδιά.

Τα μέχρι στιγμής από την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις τους. Όσοι από αυτούς είναι ιδιοκτήτες Ι.Χ. ή μηχανών δεν μπορούν – ακόμη – να λάβουν χρήματα αλλά έχουν στη διάθεση τους 29 ακόμη ημέρες – έως τις 30 Αυγούστου -  για να....τακτοποιήσουν το διττό ζήτημα.  

Με βάση την έως τώρα επεξεργασία των στοιχείων : 

-Το 52,2% των δηλώσεων, δηλαδή 2.853.523 είναι μηδενικές.   

-Το 13,6%, δηλαδή 743.447 δηλώσεις έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 298,5εκατ€. Το μέσο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 401,5€ και είναι αυξημένο κατά σχεδόν 44% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021, που ήταν στα 279€.   

-Χρεωστικές - απαιτείται δηλαδή η πληρωμή επιπλέον ποσών πέραν των μηνιαίων κρατήσεων – είναι 1.869.550 δηλώσεις και αντιστοιχούν στο 34,2% του συνόλου. Ο Συνολικός φόρος που πρέπει να πληρωθεί είναι 2,25 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.203€ ευρώ, 24,5% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι που βρέθηκε στα 966 ευρώ.   

Τα ποσά

Τα ποσά της επιδότησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανάλογα με τον τόπο κύριας κατοικίας διαμορφώνονται ως εξής:

· 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

· 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό περιορίζεται στα 65 ευρώ, αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

· 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

· 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό «πέφτει» στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Βήμα- βήμα η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση του Fuel Pass. Αναλυτικά:

1. Ο δικαιούχος εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ με τους κωδικούς Taxisnet.

2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

3. Επιλέγει αν επιθυμεί την έκδοση voucher ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό συμπληρώνοντας το iban που θέλει να του πιστωθεί το ποσό.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και

λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του, στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή

Πηγή: skai.gr