Φθηνή στέγη για νέους: Το σχέδιο για μισθώσεις, δάνεια και ΣΔΙΤ - Οι δικαιούχοι

Το πιο άμεσο μέτρο αφορά την αύξηση του επιδόματος στέγης για τους φοιτητές από τα 1000€ στα 1500€ και στις 2.000€ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης ώστε να ελαφρυνθεί ο "ανταγωνισμός" για τα μικρότερα σπίτια.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το τέλος του 2004 βρήκε την Ελλάδα με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 84,6%, 20 μονάδες ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 16 χρόνια και 3 μνημόνια αργότερα – καθώς τα τελευταία επίσημα στοιχεία αφορούν το 2020 – η ιδιοκατοίκηση στην χώρα μας είχε υποχωρήσει 10 μονάδες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την γενικευμένη αύξηση του κόστους το ποσοστό θα είναι σήμερα ακόμη χαμηλότερο. Στο ίδιο διάστημα ο κοινοτικός μέσος όρος αυξήθηκε κατά 5 μονάδες.

Με ένα πλέγμα μέτρων ύψους 1,8δισ€ που θα υλοποιηθεί σταδιακά και θα εξειδικευθεί σε μερικές ώρες από τις ηγεσίες των υπουργείων Επικρατείας, Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας αλλά και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η κυβέρνηση επιχειρεί να διευκολύνει κυρίως νέους ανθρώπους να λύσουν το πρόβλημα της στέγης.

Το πιο άμεσο μέτρο αφορά την αύξηση του επιδόματος στέγης για τους φοιτητές από τα 1000€ στα 1500€ και στις 2.000€ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης ώστε να ελαφρυνθεί ο "ανταγωνισμός" για τα μικρότερα σπίτια.

Επιπλέον ανακοινώθηκε η ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ 8.150 νέων θέσεων στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2, το οποίο προβλέπει ότι το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση περίπου 1,000 ιδιωτικά ακίνητα και στη συνέχεια θα τα υπενοικιάσει με χαμηλό μίσθωμα και ταχύτατες διαδικασίες σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Από τις αρχές του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους αρχικά 500εκατ€ (325εκατ€ από το κράτος και 125εκατ€ από τις τράπεζες) που θα απευθύνεται σε πολίτες έως 39 ετών και σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr θα περιλαμβάνει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με αυτά που ισχύουν για το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή 16.000€ για τον άγαμο και 24.000€ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο 3.000€/τέκνο. Τα χρήματα θα μοιραστούν σε περίπου 10.000 δικαιούχους με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περιοχές με κυρίως παλιά κτίρια. Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός , με ελάχιστη συμμετοχή, ένα ζευγάρι θα λαμβάνει στεγαστικό δάνειο 100.000€ με δόση 275€, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από ότι θα έδιναν για ενοίκιο. Μόλις εξαντληθούν τα 500 εκατ. €, θα διατεθούν άλλα τόσα.

Θα δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα "Εξοικονομώ κι Ανακαινίζω" με ωφελούμενους 20.000 νέους στους οποίους θα δοθούν έως 20.000€ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητο τους κι επιπλέον 3.000€ πρόσθετη ενίσχυση μαζί με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000€.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα λάβουν έως 10.000€ επιδότηση για να τα ανακαινίσουν και να τα βγάλουν στην αγορά και με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Για δημόσια οικόπεδα κι ακίνητα θα τρέξει ένα πρόγραμμα "Κοινωνικής Αντιπαροχής". Το Δημόσιο θα προσφέρει την περιουσία του σε ιδιώτες κατασκευαστές που θα αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα να χτίζουν κατοικίες και την υποχρέωση να ενοικιάζουν τις μισές από αυτές σε νέους μισθωτές με χαμηλά ενοίκια. Τις υπόλοιπες μισές θα μπορούν να τις αξιοποιούν εμπορικά.

Για να μειωθεί ο "ανταγωνισμός" με ξένα κεφάλαια στην αγορά ακινήτων κι έτσι να αυξηθούν οι διαθέσιμες οικίες για τους Έλληνες πολίτες θα διπλασιαστεί στις 500.000€ το όριο επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa.