Ποιες είναι συνολικά οι φορολογικές διευκολύνσεις λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής

Για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια για τους συνεπείς μέχρι την πανδημία δανειολήπτες.

Χρυσόστομος Τσούφης

Ακόμη και σήμερα, αν και με περιορισμένες πιθανότητες, αναμένονται στη Βουλή οι φορολογικές ρυθμίσεις που "χρωστάει" το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι περισσότερες έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις , θα ενισχύσουν όμως πληθώρα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα ξεχωρίζει η ρύθμιση για την αναβίωση των ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν μέσα στην πανδημία από την 1η Νοεμβρίου 2021 κι έπειτα.

Μόνες υποχρεώσεις: Η πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου 2 δόσεων – της τρέχουσας και μιας επιπλέον -Η ρύθμιση τυχόν επιπλέον οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Εξυπακούεται ότι όσοι δεν έκαναν τον κόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πριν τον Νοέμβριο του 2021 σε καμιά από τις προσφερθείσες ρυθμίσεις , μένουν εκτός της αναβίωσης.

Για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια για τους συνεπείς μέχρι την πανδημία δανειολήπτες.

Αυτοί μπορούν τα χρέη που δημιούργησαν μετά την 1η Νοεμβρίου να τα εντάξουν σε μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων.

Σε αυτές μπορούν να εντάξουν και τυχόν ρυθμισμένες στην πάγια ρύθμιση οφειλές.

Μια ακόμη ρύθμιση προβλέπει την επίσπευση των τελων κυκλοφορίας με το μήνα.

Στόχος είναι να επιτραπεί σε όσους κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, να τις πάρουν πίσω πριν το Πάσχα και να κάνουν έτσι...γιορτές στο χωριό.

Αν κάποιος λ.χ. δηλώσει τον Απρίλιο ότι επιθυμεί να ενεργοποιήσει το Ι.Χ. του για 3 μήνες θα πληρώσει τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας. Αν ο ίδιος ιδιοκτήτης επιστρέψει τις πινακίδες μετά την παρέλευση των 3 μηνών τότε θα πληρώσει το διπλάσιο του συνόλου των τελών κυκλοφορίας.

Όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός περίπου 320.000 κατ'επαγγελμα αγρότες θα επιδοτηθούν τον ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τις εργασίες τους. Το μέτρο είχε καταργηθεί το 2016, επέστρεψε το 2022 και θα επαναληφθει και φέτος με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 80εκατ€.

Ταυτόχρονα η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ παίρνει μια ακόμη παράταση έως το τέλος του έτους.

Έτσι συντελεστή 13% θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν: οι μεταφορές προσώπων, η εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τα μη αλκοολούχα ποτά, ο καφές καθώς και κολυμβητήρια, γυμναστήρια και σχολές χορου που δεν έχουν απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ.

Επίσης ΦΠΑ 6% θα συνεχίσουν να έχουν μεταξύ άλλων : αγαθά δημόσιας υγείας όπως μάσκες , γάντια κι αντισηπτικά καθώς και τα εισητήρια των κινηματογράφων.

Στο σώμα των ρυθμίσεων αναμένεται επιτέλους και η πρόβλεψη για την επιβράβευση όσων αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής σκανάροντας τις αποδείξεις των αγορών τους μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ Appodixi.

Οι τελευταίες πληροφορίες έλεγαν ότι ο επιβραβευθείς θα λαμβάνει το τριπλάσιο ή τετραπλάσιο του ύψους της απόδειξης με ανώτατο όριο ένα ποσό μεταξύ 1500-2000€.