Φον ντερ Λάιεν: Στις 14 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τις προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν. 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί ποδός η ΕΕ για να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας

Το ζήτημα της επιβολης πλαφόν αλλά και μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν. 

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. «Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, περιέγραψε την ελληνική πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου ώστε τα νοικοκυριά να έχουν φθηνότερο ρεύμα. 

Σε ερώτηση αν η στήριξη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα απάντησε θετικά λέγοντας ότι «έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, θα συναντηθούν την Παρασκευή και θα συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ