Κλείσιμο

Διαβουλεύσεις για εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS αποκαλύπτουν οι Financial Times

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στις αντίστοιχες αμερικανικές και βρετανικές ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το “plan A” τους ώστε να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Η ελβετική τράπεζα UBS έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την εξαγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πολλαπλές πηγές, τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα έχουν χωριστές συσκέψεις το Σαββατοκύριακο για να μελετήσουν τα δεδομένα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Οι συνομιλίες συντονίζονται από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την αρμόδια εποπτική αρχή Finma σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η παρέμβασή τους έρχεται μετά από την παροχή έκτακτης γραμμής πίστωσης ύψους 50 δισεκατομμυρίων φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα προς την Credit Suisse, μια κίνηση που δεν κατάφερε όμως να αποσοβήσει την πτώση της τιμής της μετοχής της τελευταίας.

Η αξία της UBS στην αγορά είναι 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή σε συνολική αξία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στις αντίστοιχες αρχές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πως η συγχώνευση των δύο τραπεζών αποτελεί το «σχέδιο Α», ανέφερε πηγή των FT.

Παράλληλα η UBS εξετάζει το πιθανό ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης για τη δική της αξιοπιστία, ενώ μελετώνται πιθανοί ρυθμιστικοί περιορισμοί σε διαφορετικές εθνικές δικαιοδοσίες.

Η έμφαση από την κεντρική τράπεζα δίνεται σε μία «απλή και ξεκάθαρη λύση» πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κλείσει η συμφωνία, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.