Φέσσας: Κίνδυνος ακόμα και ύφεσης εάν υπάρξει μεγάλη προεκλογική περίοδος

Προειδοποίηση στον πολιτικό κόσμο ότι τυχόν παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, ενόψει των τριών αναμετρήσεων του 2019, μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε «παροδική ύφεση» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Ο κ. Φέσσας τόνισε πως οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να προκαλέσουν «μόνο προβλήματα» στην οικονομία, και κάλεσε την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις.

Το μήνυμα Φέσσα ήλθε υπό την σκιά της καινούργιας προειδοποίησης του ΣΕΒ πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθύ επενδυτικό κενό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που με τα σημερινά δεδομένα θα καλυφθεί σε βάθος δεκαετιών. Καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει μία «ριζικά διαφορετικά λογική επενδυτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε ανάλυσή του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι βάσει διεθνών δεικτών παρατηρείται νέα οπισθοδρόμηση στην επενδυτική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Η υποχώρηση φάνηκε πέρυσι, όταν οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,8 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2017. Επίσης, η χώρα μας σταθερά υστερεί αισθητά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ο όγκος των ετήσιων επενδύσεων είναι κατά 45% μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια (ιδίως σε κατασκευές πλην κατοικιών) εμφανίζουν πτώση -12,2% παρά τα θετικά μηνύματα του 2017», αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι ακόμα κι αν η πτωτική τάση αναστραφεί και παρατηρηθεί η ετήσια μεταβολή +5% που προσδοκά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το επενδυτικό κενό θα κλείσει σε 20 χρόνια.

Τονίζει ότι η αποκατάσταση του επενδυτικού κενού πρέπει να υλοποιηθεί σε 5 έως 6 έτη, κι ότι η επέκταση των επενδύσεων πρέπει να γίνει με τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
Πηγή: skai.gr