Κλείσιμο

Ευρωπαϊκή στροφή στην ανάπτυξη

Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και των οικονομικών στοιχείων η Ευρώπη δείχνει πλέον διατεθειμένη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, φαίνεται όμως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για τον τρόπο που αυτή θα επιτευχθεί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα την ανάπτυξη πριν το τέλος Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί το επόμενο επίσημο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδεχομένως να συμφωνήσουν ώστε στο κείμενο για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο να εντάξουν και το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανάπτυξης».

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικές όμως για κάθε χώρα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους. Προτάσεις που βρίσκουν σύμφωνους τόσο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και την καγκελάριο Μέρκελ.

Οι εξελίξεις αυτές υπαγορεύονται και από τη διαφαινόμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει θέσει την ανάπτυξη στην κορυφή της ατζέντας του, υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος έσπευσε πάντως να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν των Ντράγκι και Μέρκελ λέγοντας πως η δική του συνταγή είναι διαφορετική.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, με τη δημιουργία ενός αντίβαρου στις γερμανικές αιτιάσεις για λιτότητα που θα αποτελείται από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα προβλέπουν ύφεση 5% για φέτος και 0,9% για το 2013 έναντι 3,7% και 0% αντίστοιχα στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Παρόμοια η εικόνα και για την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν πείθονται από τις εξαγγελίες των ευρωπαίων αξιωματούχων για ανάπτυξη.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης