Eurogroup: Σχέδιο τριών σημείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Σχέδιο τριών σημείων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν η έκδοση κορωνοομολόγου, καλείται να εγκρίνει σήμερα Τρίτη το Eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο το σχέδιο περιλαμβάνει δίχτυ προστασίας της εργασίας σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν με κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, εγγυήσεις δανείων ύψους 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις μέσω  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προληπτικές γραμμές πίστωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ από τον ESM στα κράτη μέλη.

Ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε ο κ. Σεντένο σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας».

«Ο φόβος πολλών Γερμανών ότι με την έκδοση κορωνοομολόγου θα υπέγραφαν λευκή επιταγή στις χώρες του Νότου είναι αβάσιμος. Η βοήθεια θα μπορεί χρησιμοποιηθεί μόνο στοχευμένα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.H στήριξη μόνο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προκρίνει το Βερολίνο, θα βύθιζε χώρες όπως την Ιταλία ακόμα περισσότερο κάτω από το βάρος των χρεών. Ακόμα και η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα ήταν σε θέση να μειώσει τα σπρεντ σε ένα ανεκτό επίπεδο» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Η ανακοίνωση Σεντένο αναλυτικά

“Σήμερα καλώ τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια τολμηρή απάντηση στο ξέσπασμα της επιδημίας του covid-19. Πρόκειται αναμφίβολα για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πακέτο που ετοιμάστηκε ποτέ από το Eurogroup. Εδράζεται πάνω στις πρωτοφανείς προσπάθειες των κυβερνήσεων και των νομισματικών αρχών.

Τώρα χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι η κοινή αγορά θα εξέλθει απρόσβλητη από την κρίση.

Πρώτον, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Η Κομισιόν πρότεινε ένα πρόγραμμα 100 δισ€ για την χρηματοδότηση προστατευτικών σχεδίων απασχόλησης.

Δεύτερον, ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρότεινε εγγυήσεις 200δισ€ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που πλήττονται και κυρίως ΜμΕ.

Τρίτον, ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κράτη. Το ταμείο σωτηρίας, ο ESM, έχει προτείνει προληπτικές γραμμές πίστωσης έως 240δισ€ για να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες έχουν επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν.

Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα προστατέψει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό καθώς θα βυθιζόμαστε στην ύφεση. Αλλά δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανάκαμψη που θα καθορίσει την Ένωση τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται μόνο για την επιβίωση από τον ιό αλλά για να σταθούν οι οικονομίες μας ξανά στα πόδια τους.

Σήμερα λοιπόν θα καλέσω επίσης τους υπουργούς να δεσμευθούν ξεκάθαρα για ένα συντονισμένο μεγάλης έκτασης σχέδιο ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ώρα για  τις συνήθεις πολιτικές. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη τους προστατεύει. Γι'αυτούς , πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας”.
 

 

Πηγή: skai.gr