EuroAsia interconnector αντί για EastMed; Η στάση των ΗΠΑ

«Ζεστές» στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σκιά της διαμαρτυρίας ομογενών βουλευτών ότι η Ουάσινγκτον υπονομεύει τον αγωγό EastMed. 

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε πάντως την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία για τον EastMed. 

Μέσω του κ. Πάιατ η αμερικανική πλευρά θέλει να δείξει ότι παραμένει «ζέστη» στη συνεργασία των τριών χωρών, και μάλιστα όπως πληροφορείται ο ΣΚΑΪ, έδειξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα το έργο του EuroAsia interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.

Την Τετάρτη εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 657 εκατομμύρια ευρώ για το πρότζεκτ EuroAsia interconnector.  

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector υπεγράφη το Μάρτιο το 2021. 

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: skai.gr