Ετήσιες προβλέψεις ΔΝΤ: Ύφεση στην Ελλάδα και το 2012

Με αναθεωρημένες επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011 ανοίγει σήμερα τις πόρτες της η ετήσια ανοιξιάτικη σύνοδος (sping meetings) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Ουάσινγκτον.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (world economic outlook) που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ απευθυνόμενος προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τονίζεται η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις οικονομίες της ευρωπαϊκής ηπείρου συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της περυσινής χρονιάς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η δράση της ΕΚΤ για τη μακροπρόθεσμη στήριξη του τραπεζικού τομέα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση του τείχους προστασίας (firewall) στην ευρωζώνη με επιπλέον κεφάλαια μαζί με την πρόοδο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων "έχουν σταθεροποιήσει τις αγορές και μειώσει την αβεβαιότητα".

Σε γενικές γραμμές, το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέψει "σταδιακή επιστροφή" (gradual return) της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2012 και 2013. Ωστόσο "παραμένει η πιθανότητα να ξαναφουντώσει η κρίση... μέχρις ότου επιλυθούν ανεπίλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα". Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρντ η καθίζηση στην ευρωπαϊκή οικονομία εντάθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 οπότε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε μεταξύ άλλων και η απομείωση της κεφαλαιακής επάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος η αποσταθεροποίηση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, "η εντατικοποίηση της οποίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 επηρέασε έντονα την Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία". Μετά τον περασμένο Ιανουάριο υπάρχει μία γενικότερη τάση σταθεροποίησης απέναντι στην κρίση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ειδικότερα οι προβλέψεις που κάνει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης έχουν ως εξής:

• Στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις στο 0,2% για το 2012 σε σχέση με το 2% το 2011. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί το 2013 με ανάπτυξη στο 1,4%
• Στην Ελλάδα το 2011 κλείνει με ύφεση (-)6,9% η οποία παραμένει και το 2012 αλλά σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα στο (-)4,7%. Το Ταμείο προβλέπει- στην καλύτερη των περιπτώσεων- για τη χώρα μας μηδενική ανάπτυξη το 2013 με την ανεργία να εκτοξεύεται από το 17,4% το 2011 στο 19,4% για το 2012 και 2013.
• Σε ότι αφορά τις άλλες δύο χώρες που τρέχουν αντίστοιχα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης από την Τρόικα, στην Ιρλανδία για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη στο 0,5% ενώ στην Πορτογαλία η ύφεση προβλέπεται να βαθύνει περαιτέρω από το (-)0,5% το 2011 στο (-)3,3% φέτος. Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2013 με ρυθμούς 0,3% και 2% αντίστοιχα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τίτλο "Τι πήγε λάθος στην ευρωζώνη". Στο κεφάλαιο αυτό τονίζεται ότι οι αγορές ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένες για τον τρόπο διακυβέρνησης της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης όπου η εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών παρέμενε σε εθνικό επίπεδο και με δεδομένη την αποτυχία να προβλεφθούν και να αποτραπούν οι ανεπαρκείς δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνταν σε συγκεκριμένα κράτη μέλη. Παράλληλα αποδίδονται και λανθασμένες εκτιμήσεις στη συμπεριφορά των αγορών προ της κρίσης.

Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI εντάθηκε η κρίση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας. "Αν και τα ρίσκα της κρίσης έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της προόδου που σημειώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, τα προβλήματα παραμένουν και στην Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης και είναι πιθανόν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα" τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Για την γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ επισημάνει ότι "υπάρχει αργή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και ανάκαμψης" αλλά η κατάσταση είναι "εξαιρετικά εύθραυστη". Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου- κι αυτές την οικονομία τους να αναρρώνει από την κρίση του 2008 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στο πλαίσιο μίας κατάστασης που μάλλον χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει το 2012 ρυθμό ανάπτυξης 2,1% με μία σταδιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 8,2% το 2012 από το 9% που είχε σκαρφαλώσει το 2011. 

Για να δείτε την παγκόσμια οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Για να δείτε την οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ ανά χώρα πατήστε ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr