Ernst and Young: Σημαντικά αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Σημαντική βελτίωση στην προσέλκυση των άμεσων ξένων επενδύσεων παρατηρήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα, η οποία «ανέβηκε» στην 29η θέση από την 35η το 2018 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με έρευνα της Ernst&Young. Παράλληλα, το 62% των επενδυτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα μια ελκυστική πολιτική, αν και αναμένει παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ενώ καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία φαίνεται να διαδραματίζει και η αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της Ernst&Young, αν και παραμένει χαμηλή η συμμετοχή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές άμεσες ξένες επενδύσεις, εμφανίζεται βελτιωμένη. Αναλυτικά, η Ελλάδα απορρόφησε, το 2019, το 0,34% των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της, καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση της τάξεως του 69% σε σχέση με το 2018. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που διαμορφώθηκε στο 15% του συνόλου, την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%).

Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο (38%) παραμένει υψηλό, αν και μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (47%), ενώ δύο στους τρεις επενδυτές (69%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση την επόμενη τριετία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτά άλλων χωρών. Παράλληλα, το 62% των επιχειρήσεων από 50% πέρυσι, θεωρεί ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική.

Την ίδια ώρα, το 28% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα, το ποσοστό περιορίζεται στο 5%.
Ως προς το είδος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, στην κορυφή παραμένουν τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος στη συμμετοχή της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 26%, από μόλις 9% πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία που κάνουν ελκυστική την Ελλάδα αναδεικνύονται και φέτος η ποιότητα ζωής (81%), οι υποδομές τηλεπικοινωνιών (69%) και το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (66%). Μάλιστα, αυξημένα είναι τα ποσοστά των επενδυτών που αναγνωρίζουν ως πλεονεκτήματα το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον (65% από 38%) και τις πολιτικές της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή (56% από 42%). Στις αδυναμίες συγκαταλέγονται το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον, η φορολογία και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, το 77% των επενδυτών τα αξιολογούν θετικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 73% την ταχύτητα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου στη διάρκεια της κρίσης και 72% τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ 41% αναφέρουν ότι οι επιδόσεις της χώρας αυτό το διάστημα βελτίωσαν την εικόνα της ως επενδυτικού προορισμού.

Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται να επηρεάζει ελαφρώς τα σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα, , καθώς το 50% όσων σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο δηλώνουν ότι δεν θα μεταβάλουν τα σχέδιά τους, το 28% αναφέρει ότι θα τα «παγώσει» προσωρινά, το 4% ότι θα τα περιορίσει, 3% ότι θα τα ενισχύσει και το 6% ότι θα τα ματαιώσει. 

Σχολιάζοντας την έρευνα ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα συμπεράσματα και αυτής της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνολικά και εμείς ως καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και προωθούμε, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμίσεις και τομές για να καταστήσουμε την Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.Με κεκτημένο τα μετρήσιμα αποτελέσματα του πρώτου μας χρόνου, και έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι το 2020 είναι μία εκ των πραγμάτων δύσκολη χρονιά, δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα, με μεγαλύτερη όρεξη. Προχωρούμε δυνατά».

Πηγή: skai.gr