Επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την οικονομική ζημία λόγω κορωνοϊού

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ελληνικό μέτρο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του φορέα εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση του φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου για τις ζημιές που υπέστη κατά την περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε απότομη πτώση της κίνησης και της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ.2 στ.β της ΣΛΕΕ, το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικής ενίσχυσης που χορηγούν τα κράτη μέλη για την αποζημίωση συγκεκριμένων εταιρειών ή τομέων για τη ζημία που προκαλείται άμεσα από έκτακτα περιστατικά, όπως η έξαρση του κορωνοϊού. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο θα αποζημιώσει για τη ζημιά που συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την αποκατάσταση της ζημίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποζημίωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: skai.gr