Επί τάπητος η οικονομική διακυβέρνηση στο Ecofin

Προτάσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη τίθενται επί τάπητος σήμερα Τρίτη στο Συμβούλιο Οικονομικών των χωρών της ΕΕ (Ecofin) που συνέρχεται υπό την προεδρία του κύπριου υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες, ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών και οι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Το Ecofin θα ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με δύο σχέδια κανονισμών για την οικονομική διακυβέρνηση. Ο πρώτος κανονισμός σχετίζεται με την καλύτερη παρακολούθηση και αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα εκείνα τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ο δεύτερος κανονισμός αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή αίτημα οικονομικής βοήθειας.

Επίσης, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με τον ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της ευρωζώνης που περιλαμβάνει δύο κανονισμούς: έναν για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και ένα άλλο για τη σύσταση της Εποπτικής Αρχής.

Στις 12 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για τη δημιουργία του μηχανισμού. Η Επιτροπή πρότεινε την ανάθεση στην ΕΚΤ της αρμοδιότητας εποπτείας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης σχετικά με τις απαιτήσεις για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση. Στον Μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν – εάν το επιθυμούν - και τα κράτη μέλη που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ θα ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ορισμένα κράτη μέλη, μετά την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για εγκρίνει την ενισχυμένη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.
Πηγή: skai.gr