Επανέρχονται τα POS στην αγοραπωλησία ακινήτων για την απόκτηση Golden Visa

Της Ναντίν Χαρδαλιά
  
Την επαναφορά της δυνατότητας αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω POS για την απόκτηση Golden Visa, προβλέπει τροπολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε στον υπό συζήτηση αναπτυξιακό νόμο και ψηφίζεται αύριο.
 
Παράλληλα, παρέχεται στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών η δυνατότητα θεσμοθέτησης ανώτερου πλαφόν για ανά περιοχή, με στόχο την κατεύθυνση των επενδυτών και σε άλλες περιοχές πλην της Αττικής και δη της Αθήνας.
 
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη το «πάγωμα» της δυνατότητας χρήσης των POS για το εν λόγω πρόγραμμα μετά από εμπλοκή που προκλήθηκε λόγω κατηγορίας κατά επιχειρηματία, ακολούθησαν ακυρωτικές αποφάσεις των Περιφερειών για Golden Visa, οδηγώντας στην απώλεια σημαντικών εσόδων.
 
«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 
Με άλλη ρύθμιση όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προβλέπεται εξουσιοδότηση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών, για τη θέσπιση ανώτερου πλαφόν ανά περιοχή, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες περιοχές πλην της Αττικής και δη της Αθήνας όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των ακινήτων.
 
«Το 90% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονταν στην Αττική. Η κατεύθυνση όλων των ανθρώπων, που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, είχε πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού αύξηση τιμών ακινήτων σε αυτή την περιοχή, ανέβαζε τα ενοίκια κλπ. Έτσι δίνουμε το δικαίωμα στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, να καθορίζουμε όχι κατώτερο ποσό - οι 250.000 ευρώ παραμένουν - αλλά ανώτερο ποσό για παράδειγμα στην Αθήνα, για να κατευθύνουμε αγοραστές και σε άλλες περιοχές της χώρας και να αποφορτίσουμε την Αττική, που αρχίζει να έχει τις αρνητικές διαστάσεις ενός κατά τα άλλα θετικού μέτρου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.