Κλείσιμο

Εντατικές οι επαφές Σταθάκη – Μηλιού με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο

Αλλεπάλληλες είναι από τη Δευτέρα οι επαφές που έχουν στο Λονδίνο οι Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός. Παράγοντες του Σίτι έχουν εκφράσει έντονη επιθυμία να τους γνωρίσουν από κοντά ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις ωσίν ποια είναι τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία της Ελλάδας σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας.

Βασικοί συνομιλητές τους είναι εκπρόσωποι και αναλυτές επενδυτικών τραπεζών και στελέχη μεγάλων και μικρότερων επενδυτικών κεφαλαίων και hedge fund.

Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν χωριστές επαφές. Ο μεν τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος κ. Σταθάκης βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα προσκεκλημένος των επενδυτικών τραπεζών Nomura και BoA Merrill Lynch (BAML), καθώς και του επενδυτικού-συμβουλευτικού οίκου Kepler Cheuvreux, ενώ ο κ. Μηλιός κινείται περισσότερο στον κύκλο επαφών των Ελλήνων τραπεζιτών του Σίτι και έχει συναντήσεις και υπό την ακαδημαϊκή του ιδιότητα.

Στις κλειστές συναντήσεις που έχει ο κ. Σταθάκης έχουν δηλώσει συμμετοχή ενδεικτικά η Deutsche Bank, η Goldman Sachs Asset Management NY, η York Capital, η Wellington Capital Management, η Pimco, η Capital Group. Ενδιαφέρον φερόταν να έχει εκδηλωθεί και από τις Citigroup, Baupost, Norges Bank, Farrow και BlueCrest.

Μία από τις μεγάλες συναντήσεις πραγματοποιείται απόψε (Τρίτη), με προσκεκλημένους της BAML μεγάλη ομάδα επενδυτών που έχουν ήδη μπει ή ενδιαφέρονται να κάνουν κίνηση προς την Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σταθάκης συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκδήλωση. Μάλιστα άνθρωποι του Σίτι που τον έχουν στο παρελθόν ακούσει να μιλά σε επενδυτές λένε πως εκτιμούν την ειλικρίνειά του και πως έχουν βρει τις συζητήσεις μαζί του «χρήσιμες». Απόψε ο κ. Σταθάκης θα αναπτύξει με λεπτομέρειες το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα στελέχη των τραπεζών που διοργανώνουν τις συναντήσεις σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι οι αγορές είναι λογικό να επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αναμένουμε τέτοιες συναντήσεις να βοηθήσουν τους επενδυτές να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του είναι θετικό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ αυτές οι εκδηλώσεις κατόπιν προσκλήσεων χρηματοοικονομικών οίκων κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι τα τελευταία χρόνια για πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες από την Ελλάδα, είναι σαφές πως το ενδιαφέρον για την επίσκεψη Σταθάκη στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα έντονο.

«Νομίζω ότι μπορώ να πω πως είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονο ενδιαφέρον τουλάχιστον μετά από την αρχή της κρίσης για επισκέπτες από την Ελλάδα», σχολίασε άνθρωπος του Σίτι που έχει μεσολαβήσει για συναντήσεις του κ. Μηλιού.

Όσοι έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στις συναντήσεις που έχουν διοργανωθεί λένε πως κατά βάση θέλουν να ακούσουν τι έχει να τους πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί τάπητος αναμένουν να τεθούν ζητήματα όπως η διαχείριση του χρέους, η αντιμετώπιση των επενδυτών και η στάση του κόμματος έναντι του ευρώ. «Αφού ακούσουν, τότε θα θέλουν να ρωτήσουν τα πάντα», είπε Έλληνας παράγοντας του Σίτι, ο οποίος πάντως επέλεξε να μην παραστεί σε κάποια από τις συναντήσεις. «Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου εδώ σκέφτονται πολύ απλά ότι είναι πιθανό να πρόκειται για στελέχη της επόμενης διακυβέρνησης – οφείλουμε λοιπόν να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μπίζνες μαζί τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που μεταφέρεται από το Σίτι είναι πως οι επιφυλάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υφίστανται τόσο λόγω της εικόνας που είχε σχηματιστεί στο Λονδίνο κυρίως την περίοδο των εκλογών του 2012 για ένα ριζοσπαστικό, ενδεχομένως και «επικίνδυνο» κόμμα, αλλά και επειδή εν πολλοίς τα στελέχη που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι άγνωστα στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά η αίσθηση που επικρατεί είναι πως πρέπει να υπάρξει η στενότερη γνωριμία τώρα. Η Nomura προ ημερών έδινε 70% πιθανότητα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών και σημείωνε το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις – έστω και αν τόνιζε πως η κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι ρευστή.

Παράλληλα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει σαφώς ηπιότερη ρητορική σε θέματα όπως το ευρώ και παράλληλα επιχειρεί ανοίγματα προς το εξωτερικό, προς όλες τις κατευθύνσεις. Τις παραμονές της άφιξης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο θέμα έντονης συζήτησης στο Σίτι είχε γίνει άλλωστε και το άρθρο του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times με το οποίο υποστήριζε ότι η ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, Die Linke) έχει δίκιο για το τι πρέπει να γίνει τώρα στην ευρωζώνη και ότι παράλληλα υπάρχει μία πιο διαλλακτική προσέγγιση έναντι της νομισματικής ένωσης.

«Έχω την αίσθηση ότι το ενδιαφέρον εδώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαγορεύεται αποκλειστικά από την προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πανικός να γνωρίσουν τους Μήλιο και Σταθάκη φοβούμενοι τις εκλογές. Θα έλεγα ότι είναι ένα ώριμο ενδιαφέρον για να δουν τι έχουν να πουν αυτοί οι άνθρωποι», σχολίασε Βρετανός παράγοντας που έχει προγραμματιστεί να έχει ιδιωτική συνάντηση με ένα εκ των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τοπίο του ενδιαφέροντος συμπληρώνει και η πρόθεση του London School of Economics να διοργανώσει μία εκδήλωση με θέμα της Ελλάδα και την ευρωζώνη με κεντρική την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηλιός είχε σχετική συνάντηση τη Δευτέρα με τον κάτοχο της έδρας ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ για Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές στο λονδρέζικο πανεπιστήμιο Κέβιν Φέδερστοουν.

Ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE σχεδιάζει αυτή την εκδήλωση για την προσεχή άνοιξη, ανεξαρτήτως του αν η Ελλάδα θα έχει οδηγηθεί σε εκλογές. Ο κ. Φέδερστοουν μετέφερε επίσης στον κ. Μηλιό την αίσθηση που επικρατεί στη Βρετανία σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο