Ενίσχυση για αδύναμα νοικοκυριά - Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές

«Πάγωμα» επιταγών για 75 ημέρες επαναφέρει σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών για όσους πλήττονται από την πανδημία. Η σχετική διάταξη νόμου είναι ήδη έτοιμη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αφορά την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η αναστολή των 75 ημερών αφορά σε ενδιάμεσες προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή. Πρακτικά εάν μια επιταγή λήγει για παράδειγμα στις 20 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι είτε λόγω αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί δραστική πτώση στο τζίρο τους.

Αναστολή προθεσμιών πληρωμής μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.     Όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου

2.     Όσες εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε όχι.

3.     Όσες επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

Πηγή: skai.gr