Νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση προανήγγειλε ο Σκυλακάκης

Νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη...και η παρέμβαση θα γίνει με αποτύπωμα δημοσιονομικό». 

Σημείωσε δε ότι η ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια. 

«Δε θα είναι εύκολη αυτή η πορεία. Γιατί η αλλαγή παραδείγματος και η ταχεία απεξαρτηση από το φυσικό αεριο σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Δεν τη διαλέξαμε. Δεν επιτεθήκαμε εμείς στην Ουκρανία....Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κανούργια πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι θα συζητηθεί στη βουλή τις επόμενες ημέρες. «Μία- μία εταιρεία, μία- μία ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και τα θα τα φορολογήσουμε και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή», υπογράμμισε. 

Συμπλήρωσε ότι η ΡΑΕ θα φέρει τη δουλειά σε πέρας με ταχύτητα και διαφάνεια.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο απάντησε ότι «δεν είναι εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς να υπολογίσετε υπερκέρδη. Να σας δώσω τους παλιούς μου φοιτητές να σας το υπολογίσουν».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καλεί τους ηλεκτροπαραγωγούς κάθε μερα και τους ρωταει ποιο είναι το κόστος και μετά βάζει το κέρδος. 

«Μη ζητάτε από εμάς υπομονή. Ζητήστε από τους δικούς σας ψηφοφόρους που άλλα άκουσαν στις εκλογές και άλλα βλέπουν. Και είτε γελάνε είτε κλαίνε», σχολίασε. 

Πηγή: skai.gr