Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων (Ηλέκτρα): Ποιοι μπορούν να ενταχθούν - Ποιες εργασίες προβλέπονται

Τις προδιαγραφές του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων «Ηλέκτρα» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του Οδηγού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.

Τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων.

Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.ά.

Τα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά στο πλαίσιο του «ΗΛΕΚΤΡΑ», αναμένεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους κλάση κατά δύο κατηγορίες μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Πηγή: skai.gr