Τι αλλάζει στην επιδότηση ρεύματος και στο επίδομα θέρμανσης - Οι ενεργειακές εξαγγελίες Μητσοτάκη

Την μερίδα του λέοντος των επιπλέον δαπανών όπως είναι εύλογο καταλαμβάνει η συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.  

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα εντάσσονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά τα προσωρινά μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων άμεσης εφαρμογής απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Η συνολική αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού θα φτάσουν τα 2,5δισ. € ενώ κατά 400εκατ. € θα ενισχυθεί και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Την μερίδα του λέοντος των επιπλέον δαπανών όπως είναι εύλογο καταλαμβάνει η συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Όμως, όπως έχουμε πολλές γράψει από εδώ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος της ενίσχυσης αλλάζει.

Παρότι η οικονομία πηγαίνει εξαιρετικά, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να επιδοτεί 6,5 εκατ παροχές – ακόμη κι αν συνιστούν 2η ή και 3η κατοικία – οριζόντια και χωρίς οποιουδήποτε είδους κριτήρια.

Αντίθετα, από τον επόμενο μήνα η επιδότηση θα γίνεται πιθανότατα βάση κατανάλωσης ενώ θα λαμβάνεται υπόψη κι αν το νοικοκυριό μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και διατηρείται χαμηλά η τιμή του λογαριασμού, επιτυγχάνεται όμως και η πολυπόθητη εξοικονόμηση η οποία αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί και η Ευρώπη καρκινοβατεί ως προς την εξεύρεση συνολικής λύσης – κάθε άλλο παρά αισιόδοξος έδειξε ο πρωθυπουργός – αλλά και γιατί ο κίνδυνος πλήρους παύσης της ροής φυσικού αερίου για την χώρα που αυτήν την στιγμή γίνεται από τον αγωγό Turkstream είναι απολύτως υπαρκτός.

Στις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα βρίσκεται και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο από τις 830.000 πέρυσι αναμένεται να ενισχύσει τα πορτοφόλια περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχων καθώς αυξάνεται κατά 70% περίπου στα 300εκατ €, με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Μελετώντας τον προϋπολογισμό, ενδεχομένως θα γίνουμε και σοφότεροι και σχετικά με το κόστος του υπό σχεδίαση μέτρου για τη μείωση για όλους της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με την οριζόντια μείωση της τιμής του αποτελούν κίνητρο ώστε τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν φυσικό αέριο για να θερμανθούν πέρυσι κι έχουν τη δυνατότητα, να γυρίσουν φέτος σε πετρέλαιο ή άλλες πηγές. Για τους υπόλοιπους που δεν μπορούν να αλλάξουν το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα υπάρχει σημαντική επιδότηση στους λογαριασμούς τους τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τους παρόχους.

140εκατ.€ θα προβλέπονται και για την επέκταση του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή ώστε να εξυπηρετηθούν επιπλέον 200.000 νοικοκυριά.

Ίσως πιο σημαντικό από όλες τις εξαγγελίες για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι η διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια φυσικού αερίου ακόμη κι κλείσει ο Turkstream. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί επαρκή φορτία LNG τα οποία σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, την αποθήκευση ποσοτήτων στην Ιταλία, την μετατροπή καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel για ορισμένες μονάδες και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη θα βοηθήσουν την χώρα να ...βγάλει τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον β' παγκόσμιο πόλεμο.