«Πόλεμος» Βορρά-Νότου για την Ενέργεια στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ενεργοποίηση εθνικού σχεδίου αποκλιμάκωσης των τιμών αν οι προτάσεις της κομισιόν που θα αποκαλυφθούν στα μέσα Μάϊου δεν κριθούν ικανές να σβήσουν τη φωτιά.

Ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες του Νότου, επαναφέρουν «στο τραπέζι» ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με τον Μάριο Ντράγκι να αναφέρει ότι η πρόταση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος . 

«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία. Η ισχύς στην αγορά που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Μόσχας είναι ένα όπλο προς χρήση. Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μειώνει τη χρηματοδότηση που δίνουμε στη Ρωσία καθημερινά», αναφέρει ο κος Ντράγκι.

Η Μόσχα απειλεί με νέα έκρηξη τιμών αν οι σκέψεις της ευρώπης για νέες κυρώσεις στην ενέργεια γίνουν πράξη.

«Όχι ενέργειες αλλά απλές δηλώσεις τερματισμού προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία οδηγούν σε αυξήσεις τιμών παγκοσμίως. Αν ο κόσμος έρθει αντιμέτωπος με, όχι υποθετικούς, αλλά πραγματικούς περιορισμούς, τότε οι τιμές στα κύρια καύσιμα θα υπερέβαιναν σημαντικά τα ιστορικά υψηλά στα οποία ήδη βρίσκονται» αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση περιμένει στα μέσα Μαϊου τα αποκαλυπτήρια των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία. 

«Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ να βρούμε τρόπους για τη στήριξη της κοινωνίας διατηρώντας τη δημοσιονομική πειθαρχία και κρατώντας πόρους κι εφεδρείες για το επόμενο διάστημα» τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το νέο μοντέλο εξισορρόπησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, επιδιώκεται να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο. 

«Σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι αντιλαμβάνομαστε όλοι την πίεση που υπάρχει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας/

Οι ευρωπαικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν στη σύνοδο κορυφής στις 30 και 31 Μαϊου.
 

Πηγή: skai.gr