Κλείσιμο

Εμμένουν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας Βερολίνο - Παρίσι

Στην υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας επιμένει ο γαλλογερμανικός άξονας, παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Ενόψει της κρίσιμης για την Ευρώπη έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις 11 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώνονται από διάφορες χώρες για τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό όταν δύο χώρες καταθέτουν προτάσεις. Και άλλα κράτη μπορούν να κάνουν το ίδιο, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία επί του συνολικού πακέτου σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ότι «σε πολλά κεφάλαια έχει σημειωθεί πρόοδος» και ότι σε ένα μήνα η υπόθεση θα έχει προχωρήσει περισσότερο.

Αντιστάσεις και αμφισβήτηση του σχεδίου
Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς, με το γερμανικό Σύμφωνο να είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Σημειώνονται ισχυρές αντιστάσεις σε κάποια επίμαχα σημεία του σχεδίου, όπως είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων («φρένο χρέους»), η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και στο ζήτημα των κυρώσεων για τις χώρες που θα τo παραβιάζουν.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, «oι γαλλογερμανικές προτάσεις για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση είναι από πλευράς περιεχομένου τόσο παράλογες, που δεν αξίζουν καν να συζητηθούν».

Στο σχετικό σχόλιο υπογραμμίζεται ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα δεν ευθύνονται για την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση, ούτε καν έμμεσα. Επίσης η φορολόγηση των επιχειρήσεων δεν συνδέεται προφανώς μ' αυτήν. Επομένως δεν χρειάζεται η εξομοίωσή της».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θέλουν υπό τον μανδύα του ευρωπαϊκού οικονομικού συντονισμού να επιβάλουν παλιά 'χόμπι' και να προκαλέσουν την εντύπωση ότι εδώ διακυβεύεται το συμφέρον και το καλό της Ευρώπης. Ο πραγματικός λόγος για την προσπάθεια της Μέρκελ είναι η εσωτερική πολιτική: Δεν θέλει να καταλήξει για ακόμη μια φορά πριν από τις σημαντικές κοινοβουλευτικές εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων σε μια πολιτική αμυντική στάση. Και αυτό το προσπαθεί με κάθε μέσο».
Πηγή: skai.gr