Ελλάδα – Αίγυπτος (και) ενεργειακή συμμαχία: Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δυο χωρών

Ελλάδα – Αίγυπτος (και) ενεργειακή συμμαχία, με τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δυο χωρών να προωθείται. Για το σκοπό αυτό, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε τηλεδιάσκεψη για το θέμα την Τρίτη, με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι. 

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, να προχωρήσουν στην υπογραφή πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. 

Για την εκπόνηση του Μνημονίου Κατανόησης, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση διαπραγματευτικών ομάδων οι οποίες θα εξετάσουν το σύνολο των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο κρατών. 

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «το Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών καταδεικνύει έμπρακτα ότι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αποδίδει καρπούς. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με τη θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου και την περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη μεθοδικότητα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησής μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και της αντίστοιχης συνεργασίας 3+1 μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ». 

Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του και για το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο υπέγραψε στις 8 Μαρτίου με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

Πηγή: skai.gr