Έκθεση-καταπέλτης για τρόικα από επιτροπή της Ευρωβουλής

Έκθεση-καταπέλτη για τα πεπραγμένα της τρόικα στις τέσσερις χώρες που έχουν δεχτεί προγράμματα στήριξης υπερψήφισε σήμερα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έδρασαν λιγότερο σαν χειρουργοί και περισσότερο σαν χασάπηδες, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο συντάκτης και εισηγητής της, ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Θέρκας. Η εν λόγω μελέτη δεν υποκαθιστά την έκθεση που ετοιμάζεται από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, υπό τον Ότμαρ Κάρας.

Η έκθεση σημειώνει πως τα προγράμματα στήριξης έχουν «φριχτές συνέπειες για την κοινωνική κατάσταση» στις χώρες που δέχθηκαν βοήθεια, οδηγώντας, μεταξύ άλλων «δραματικά επίπεδα ανεργίας, ιστορικά υψηλούς ρυθμούς στην απώλεια θέσεων και επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας».

Παράλληλα, η έκθεση εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι μεταξύ των όρων για παροχή βοήθειας περιλαμβάνονται συστάσεις για περικοπές σε «θεμελιώδεις τομείς» για τον αγώνα κατά της φτώχειας, «όπως συντάξεις, βασικές υπηρεσίες, περίθαλψη [...] και προστασία για τους πιο ευάλωτους».

Παρά ταύτα, η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες σε όλα τα μέλη της τριμερούς, σημειώνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν και από θεσμούς της ενωμένης Ευρώπης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση καλεί την Κομισιόν να πραγματοποιήσει μία λεπτομερή μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν επιφέρει τα προγράμματα στήριξης στις τέσσερις χώρες προγραμμάτων.

Για ολόκληρη την έκθεση δείτε ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ