Κλείσιμο

ΕΚΤ: Προς ιστορική αύξηση των επιτοκίων

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση

Σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ, μετά από αυτή του Ιουλίου, εκτιμώντας ότι η μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υπερτερεί των ανησυχιών για το πλήγμα που θα επέφερε στην οικονομία της ευρωζώνης μια επιθετική αύξηση.

Συγκεκριμένα, η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) και 75 μ.β. (τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας), με τις προσδοκίες να συγκλίνουν προς τη μεγαλύτερη αύξηση, χωρίς όμως αυτή να είναι βέβαιη. Μία αύξηση κατά 75 μ.β. θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς οι πιέσεις στις τιμές ξεπερνούν σταθερά ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Μετά τις δηλώσεις συντηρητικών μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ υπέρ μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, οι αγορές βλέπουν τώρα πάνω από 80% πιθανότητα για μία αύξηση 75 μονάδων βάσης. Την ίδια εκτίμηση κάνει και μία μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ