Πιέσεις στα ομόλογα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Tα Ελληνικά, όπως και τα Ιταλικά ομόλογα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις των αποδόσεων τους.

Πιέσεις δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης από την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ν΄αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75%.

Αντίθετα τα Ελληνικά, όπως και τα Ιταλικά ομόλογα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις των αποδόσεων τους.

Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβάρυνε δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να περιορίζει το μέγεθος του ενεργητικού της. Μία τέτοια εξέλιξη στην πράξη θα οδηγήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, περιορίζοντας σημαντικά την ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά, της οποίας ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισ. ευρώ, διοχετεύοντας ισόποση ρευστότητα στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του χρόνου οπότε η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης θα σταματήσει σταδιακά ν΄ αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν με νέα, αναγκάζοντας έτσι τα κράτη - μέλη να προχωρούν στην αποπληρωμή τους. Οσον αφορά στα καθ΄ημάς η ΕΚΤ έχει αγοράσει Ελληνικά όμολογα ύψους περίπου 39,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,23% από 4,21% χθες έναντι 1,70% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,56% από 2,66% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,0050 δολ. από τα 0,994 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολάρια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0049 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ