ΕΚΤ: Νέα τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη με 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά - Κέρδη για Ελλάδα

Η απόφαση της ΕΚΤ αναλυτικά (αγγλικά) 

Νέα τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη, κατά 600 δισ. ευρώ, δηλαδή με ποσό 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά, αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σκιά της απόφασης του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, και χωρίς να αναμένει τις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται ουσιαστικά για διπλασιασμό, σχεδόν, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων για την πανδημία του κορωνοϊού, από τα 750 δισ. ευρώ αρχικά, αλλά και παράταση της διάρκειάς του για τουλάχιστον έξι μήνες σε πρώτη φάση.  

Απόφαση της ΕΚΤ είναι να επανεπενδύει στα ομόλογα που θα αγοράσει στη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Από την απόφαση της Ευρωτράπεζας προφανώς θα έχει οφέλη και η Ελλάδα, καθότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο» διαμηνύει η ΕΚΤ. 

Πηγή: skai.gr