«Ποδαρικό» για τον Φεβρουάριο με νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Πώς επηρεάζονται τα δάνεια

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 50 μονάδες βάσης - Πρόκειται για την 4η αύξηση επιτοκίων - Αναμένεται και άλλη αύξηση τον Μάρτιο

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με μια ακόμη αύξηση, καθ'όλα αναμενόμενη και σχεδόν προ-ανακοινωμένη. Η ΕΚΤ αναμένεται στις 15.00 να ανακοινώσει την τέταρτη αύξηση του βασικού επιτοκίου από τον Σεπτέμβριο κατά πιθανότατα 50 μονάδες βάσης. Έτσι αναμένεται να φτάσει στο 2,5%.  

Παρότι συνολικά οι 4 αυξήσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης, 2,5% δηλαδή, κανείς δεν θεωρεί ότι ...ξεμπερδεύουμε εδώ. Θα υπάρξει μια ακόμη αύξηση τον Μάρτιο – μπορεί να είναι και 25 μονάδες βάσης ανάλογα με την πορεία των στοιχείων και την έκβαση της ...μάχης ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» – και μετά ...βλέπουμε. 

Στην Φρανκφούρτη υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Μπορεί να επιβραδύνθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα , όμως το 8,5% είναι υπερτετραπλάσιο του στόχου για πληθωρισμό στην περιοχή του 2% στην ζώνη του ευρώ.  

Επιπλέον η κατάσταση παραμένει εξόχως ανησυχητική σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Ιστορικό ρεκόρ για τον πληθωρισμό τροφίμων που υπερέβη το 14%, ο δείκτης χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια έφτασε στο 7% πηγαίνοντας από ρεκόρ σε ρεκόρ ενώ καρφωμένος στο ιστορικό ρεκόρ και ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ παραμένει καρφωμένος στο ιστορικό ρεκόρ του 5,2%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμένεται να πει ότι έχουμε διαφύγει τον...κίνδυνο.  

Η 4η αύξηση των επιτοκίων όπως είναι αναμενόμενο θα επιφέρει νέα αύξηση στο κόστος των δανείων χιλιάδων δανειοληπτών. Τον Ιούλιο ένας δανειολήπτες με στεγαστικό 100.000€ και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια , πλήρωνε για τη μηνιαία δόση του 605€. Από αύριο, θα πληρώνει 745€ , θα έχει επιβαρυνθεί συνολικά δηλαδή με 140€/μήνα ή 1680€/χρόνο.  

Για 30.000 τέτοιους δανειολήπτες ευτυχώς υπάρχει η πρόνοια που αναλαμβάνουν εξ' ολοκλήρου με δικό τους κόστος οι τράπεζες. Η πλατφόρμα για την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης – στο δικό μας παράδειγμα 70€/μήνα – για 12 μήνες είναι ήδη ανοιχτή. Απευθύνεται σε όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 7.000€ προσαυξανόμενο κατά 3.500€, ανά μέλος της οικογένειας, με μέγιστο τις 21.000€ ενώ τα ίδια νούμερα ισχύουν και για τις καταθέσεις. Η μέγιστη της κύριας κατοικίας δεν πρέπει ξεπερνά τις 180.000€. ΟΙ δανειακές οφειλές δεν πρέπει να είναι σε καθυστέρηση για περισσότερες από 90 μέρες ενώ δεν πρόκειται να επιδοτηθούν δάνεια τα οποία συνήφθησαν μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2022.  

 Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετήσει τη δόση του για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.   

Πηγή: skai.gr