Κλείσιμο

Εξοικονόμηση στο δημόσιο: Στόχος η μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 10%- Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν

Μέτρα σε τρεις δράσεις: Ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου- Επιπλέον ενίσχυση στις υπηρεσίες που θα επιτυγχάνουν μείωση ενέργειας 15%- Οι υπάλληλοι θα πρέπει να κλείνουν υπολογιστές και φώτα- Κίνητρα και συνέπειες

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, παρουσιάζουν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, θα ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και μακροπρόθεσμα για μείωση στο 30%, μέχρι το 2030.

Επίσης, θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, ενώ θα διοριστεί σε κάθε υπηρεσία ένας «ενεργειακός υπεύθυνος» για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, με μια σειρά ανάλογων καθηκόντων. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα θεσπίσει κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων.

Ο κ. Σκρέκας προχώρησε και σε συστάσεις προς τους εργαζόμενους - όπως το να μην γίνεται άσκοπη χρήση των κλιματιστικών και να σβήνουν τα φώτα φεύγοντας από την υπηρεσία - ενώ ανακοίνωσε και ότι την Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.

Ο κος Σκυλακάκης με τη σειρά του, εκτός των άλλων δήλωσε ότι όσο οι στόχοι - ειδικά για τον οδοφωτισμό - δεν επιτυγχάνονται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους το επόμενο διάστημα. 

Επίσης, όσες υπηρεσίες πετυχαίνουν μείωση 15%, θα ενισχυθούν οικονομικά επιπλέον κατά 5%. 

Δείτε Live τις ανακοινώσεις

 

Ειδικότερα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προβλέπουν:

Ορισμό ενεργειακού υπευθύνου κτιρίου

Συντήρηση κεντρικές μονάδες καύσης

Απενεργοποίηση σε συστήματα ψύξης θέρμανσης

Ένας υπάλληλος (ο τελευταίος κλείνει τα φώτα υπολογιστές κλπ)

Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Οδοφωτισμός: περιορισμός στο άναμα και σβήσιμο

Περιορισμένη λειτουργία εορταστικού φωτισμού

Αντλιοστάσια με inverter

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 10%

BONUS για υπαλλήλους και διοικήσεις που πιάνουν στόχους

Δήμοι: Εφόσον δεν πιάσουν το στόχο θα μείνουν χωρίς οικονομική ενίσχυση στο τέλος χρόνου και παράλληλα θα εξαιρεθούν από τη δυνατότητα προσλήψεων στο πλαίσιο της κινητικότητας υπαλλήλων

Όσοι εξοικονομήσουν 15% θα λάβουν επιπλέον 5% οικονομική ενίσχυση

ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

700εκ.€ το 2021

1 δισ.€ έως τώρα 2022

Από 2395 φορείς δημοσίου μόνο 221 όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.

Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Πηγή: skai.gr