Τα υπερέσοδα από τον ΦΠΑ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης - Τι υποστηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα έσοδα του 2022 υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 4,2δισ€

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τα «υπερέσοδα» από τον ΦΠΑ βρίσκονται στο κέντρο της προεκλογικής διαμάχης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έως τις 25 Ιουνίου κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει σημαία του το επιχείρημα ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά τα τελευταία 2 χρόνια ήταν να διατηρήσει σταθερούς τους υψηλούς συντελεστές των έμμεσων φόρων, ώστε να γεμίσει τα δημόσια ταμεία και στη συνέχεια να δίνει επιδόματα.  

Επιδόματα που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα κατ' επίφαση κατευθύνονται στους πολίτες. Στην πραγματικότητα κατευθύνονται στις τσέπες των καρτέλ – όπως καταγγέλλει – της ενέργειας, της διύλισης και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με λίγα λόγια , η ΝΔ κατηγορείται ότι με όπλο την ακρίβεια πραγματοποίησε μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τα πιο αδύναμα και μεσαία στρώματα στους λίγους και ισχυρούς.  

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί. Στο μόνο που συμφωνούν οι 2 παρατάξεις είναι ότι υπήρξε υπερείσπραξη εσόδων από ΦΠΑ. Τα έσοδα του 2022 υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 4,2δισ€, όμως η Πειραιώς υποστηρίζει ότι δεν οφείλονται όλα στην ακρίβεια:  

-1,4δισ€ προέρχονται από την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση. Το 2021 οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν για την ημι-κλειστή ελληνική οικονομία περί 10,5δισ€. Πέρυσι, και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 17,7δισ€. Εφαρμόζοντας έναν μέσο συντελεστή 17% στη διαφορά των 2 μεγεθών μας δίνει 1,4δισ€ 

-1,6δισ€ από την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση. Απαλλαγμένοι από τις καραντίνες και με «φουσκωμένες» τις καταθέσεις από τις ενισχύσεις που δόθηκαν αλλά και από το ότι δεν μπορούσαν να ξοδέψουν το 2021, τα Ελληνικά νοικοκυριά κατανάλωσαν το 2022 ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ τιμές 9,7δισ€ περισσότερα από ότι έκαναν το 2021. Κι εδώ ο υπολογισμός γίνεται με μέσο ΦΠΑ το 17%. 

-200-300εκατ€ από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η αξία τους το 2022 ανήλθε σε 94δισ€ από 84δισ. το 2021 , κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα 200εκατ€ είναι συντηρητικός υπολογισμός.  

Τα 1,1-1,2δισ€ που απομένουν, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται ότι προέρχονται από την ακρίβεια. Εξυπακούεται πάντως ότι εφόσον έχει δίκιο, δεν είναι ένα ποσό με το οποίο μπορεί κάποια κυβέρνηση να κάνει σοβαρή κοινωνική πολιτική πολλώ δε μάλλον αναδιανομή πλούτου.  

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες σύμφωνα με τον απολογισμό του έργου της έλαβε μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ύψους 13δισ€ μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, market pass, fuel pass, επιδότηση diesel κίνησης κι αύξηση επιδόματος θέρμανσης μεταξύ άλλων.  

Και τα 4δισ€ των υπερεσόδων του ΦΠΑ είναι μόνο ένα κλάσμα αυτών.

Πηγή: skai.gr