Εισβολή στην Ουκρανία: Βάζει φωτιά στα διεθνή χρηματιστήρια - Εκτοξεύτηκαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού, ενώ τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ καταρρέουν κατά 700 μονάδες.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 674 μονάδες ή 2%, αυτά του S&P υποχωρούν 86 μονάδες ή 2% και του Nasdaq κατά 331,75 μονάδες ή 2,4%.

Το δολάριο ενισχύεται 0,4%.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα με το WTI να σημειώνει άνοδο άνω του 5% και το brent να φτάνει τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η τιμή TTF βρίσκεται στα 87,45 ευρώ/MWh, από 81 ευρώ/MWh που ήταν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα. 

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,6% στα περίπου 1.941,70 δολάρια την ουγγιά.

Βαριές απώλειες σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. 

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei χάνει 1,8% στις 25.970,82 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακυλά 3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει βουτιά 2,6%, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχωρεί 3%. Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ινδονησία κινούνται με απώλειες άνω του 2%.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Οι τιμές του πετρελαίου στο μεταξύ κερδίζουν πάνω από 5 δολ. το βαρέλι εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για σοβαρές διαταραχές στην προσφορά τις επόμενες εβδομάδες.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: skai.gr