Όλα τα ραντεβού με την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου

Εκτός από τις πληρωμές , η 31η Δεκεμβρίου αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία για μια σειρά άλλων υποχρεώσεων προς την εφορία

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η χρονιά μας αφήνει με έναν Δεκέμβριο βαρύ, γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις.  
 
ΕΝΦΙΑ: έως το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η όγδοη δόση του και ακολουθούν ακόμη 2 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής , υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή πληρωμή με πιστωτική σε 12 άτοκες δόσης.  
 
ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Έκτη δόση για τον φόρο εισοδήματος, ακολουθούν και εδώ 2 ακόμη και ισχύουν οι ίδιες ευκολίες αποπληρωμής. 
 
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Παραμένουν στο ίδιο επίπεδο όπως και πέρυσι, και πρέπει να καταβληθούν έως 31/12 (διάστημα που θα παραταθεί μετά την παραδοσιακή επέκταση που δίνει το ΥΠΟΙΚ). 
 
Οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν με επιστρεπτέα προκαταβολή να πληρώσουν πρέπει να πληρώσουν την δόση που τους αναλογεί. Επιπλέον, πρέπει να πληρωθεί και η δόση πάγιας ρύθμισης οφειλών στην οποία έχει προβεί κάποια επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο.  
 
Εκτός από τις πληρωμές , η 31η Δεκεμβρίου αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία για μια σειρά άλλων υποχρεώσεων προς την εφορία οι κυριότερες από τις οποίες είναι: 
 
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Συνταξιούχοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων που έλαβαν το 2021 αναδρομικά – όπως οι γιατροί του ΕΣΥ – θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. 
 
ΚΑΛΥΨΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ: Αφορά όσου θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κι έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρημάτων υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση.  
 
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Τελειώνει η διορία για τις επιχειρήσεις που καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωματικά ή διορθωμένα στοιχεία( το πιο σύνηθες είναι η βεβαίωση δικαστικής φερεγγυότητας) για να λάβουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν.  
 
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ
: Θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων που απεβίωσαν μέσα στο 2021. Όσοι επίσης κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση. 
 
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Σε σχετική δήλωση υποχρεούνται όσοι μέσα στο 2021 μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.  

Πηγή: skai.gr