ΕΕ: Χαιρετίζει το σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο η πλειοψηφία των κρατών μελών

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  στο σύνολό της, η πρόταση κρίθηκε ικανοποιητική από τις 15 χώρες που είχαν υπογράψει την επιστολή για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Xαιρέτισε το σχέδιο πρότασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ως αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων για την ενέργεια κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  στο σύνολό της, η πρόταση κρίθηκε ικανοποιητική από τις 15 χώρες που είχαν υπογράψει την επιστολή για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία εξέφρασαν την αντίθεση τους, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες τους για πιθανή διακινδύνευση της ασφάλειας εφοδιασμού. Τα πέντε κράτη ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων και υπογράμμισαν τη σημασία πλήρους ικανοποίησης των εγγυήσεων που είχαν συμφωνηθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν πάντως, φέρεται να απάντησε ότι το σχέδιο πρότασης είναι καλά δομημένο, ώστε να ανταποκριθεί στις εγγυήσεις και να αποστείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές.

Η Προεδρία της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών χαιρέτισε την πρόταση και ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν εκτίμηση επιπτώσεων.

Η Προεδρία υπογράμμισε ότι για να είναι πετυχημένο το ενεργειακό συμβούλιο πρέπει να υποβληθεί εκ των προτέρων η νομοθετική πρόταση. Αυτό θέτει τη βάση για την υποβολή της νομοθετικής πρότασης και για την ταχεία πρόοδο στην έγκρισή της, αν όχι έως τις 24 Νοεμβρίου, τότε στις 19 Δεκεμβρίου ή νωρίτερα εάν συγκληθεί νέο έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας.

Πηγή: skai.gr