Κλείσιμο

Δυσοίωνες προβλέψεις: ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν για υψηλό πληθωρισμό και συρρίκνωση της οικονομίας ως το 2026

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει γι άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023

«Μαύρα» σύννεφα σκεπάζουν την παγκόσμια οικονομία με την διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται» την ίδια ώρα που η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου.

Μιλώντας σε εκδήλωσε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει γι άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023 - την τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του για φέτος - εκτιμώντας ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

«Όπως θα δείτε στην ενημερωμένη μας Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (Outlook) την επόμενη εβδομάδα, θα υποβαθμίσουμε την ανάπτυξη για το επόμενο έτος», είπε η Γκεοργκίεβα. «Και θα επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται» πρόσθεσε. 

Επισήμανε ότι «τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται», εξηγώντας ότι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά λόγω των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρου. 

«Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας... σε έναν κόσμο πιο εύθραυστο - με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε επίσης ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου - Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες - παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται για τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος.

«Και, ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ είπε ότι παραμένει υψηλός, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδύνθηκε.

ΕΚΤ: Για μεγάλο διάστημα θα είναι εκτός στόχου ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου. Ο ίδιος ανέφερε ότι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω κατά την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά όχι πέρα από αυτό το χρονικό σημείο.

Συνεκτιμώντας τα δεδομένα αυτά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ πρότεινε το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων να είναι στις 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να γίνει εμπροσθοβαρώς η μετάβαση από ένα εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν με τις θέσεις του κ. Λέιν, υπερψηφίζοντας την πρόταση για αύξηση των 75 μονάδων βάσης.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74% από 4,72% που έκλεισε χθες έναντι 2,08% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,66% από 2,71%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9821 δολάρια από τα 0,9859 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9860 δολάρια.

Πηγή: skai.gr