Δραματική προειδοποίηση Στουρνάρα για επιτάχυνση των διαδικασιών που οδηγούν στην επόμενη δόση

Δραματική προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα την επόμενη δόση, διαφορετικά «θα πεθάνουμε από ασφυξία» είπε, μη αποκλείοντας την λήψη και επιπλέον μέτρων αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως πρέπει» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή και το αίτημα της Ισπανίας να μπει στο μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η βοήθεια που ζητά η Ισπανία σημαίνει «ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα διεκδικούν και άλλοι και γι’ αυτό πρέπει να βιαστούμε. Χρειαζόμαστε άμεσα τη δόση διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας μάλιστα την οικονομική βοήθεια της χώρα μας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το συνολικό ποσό που αφορά τη στήριξη της Ελλάδας είναι 240 δις ευρώ εκ των οποίων τα 110δις είναι από το πρώτο μνημόνιο και τα 130 δις από δεύτερο, συνεπώς απομένουν 90 δις από αυτά. «Αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά τα χρήματα φτάνουν, αν δεν εξελιχθούν θετικά δεν φτάνει τίποτα» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «χωρίς την επιμήκυνση για να γίνε βιώσιμο το χρέος θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να επιτευχθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014,κατι που θα απαιτούσε μέτρα ύψους 18 δις ευρώ- όπως είναι σήμερα συνθήκες - . «Τώρα τα μέτρα περιορίζονται σε 13,5 και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια» κατέληξε.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου