Δραματικές απώλειες στη Γουόλ Στρητ - Kάτω από τις 1.000 μονάδες το ΧΑ

Ελεύθερη πτώση, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων, σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να καταγράφει στο κλείσιμο απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κλίμα ρευστοποιήσεων επικράτησε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων περί μη αύξησης των πόρων του EFSF ενέτειναν την αβεβαιότητα.

Την απαγόρευση από την Τρίτη, και για δυο μήνες, των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η απαγόρευση αποφασίστηκε, όπως αναφέρει η Επιτροπή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

Eιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑ έκλεισε στις 998,24 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του
Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%.

Κατά τη διαπραγμάτευση 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.

Στο «κόκκινο» οι αγορές
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τις εντυπώσεις από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με σημαντική πτώση 3,39%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε μεγάλες απώλειες 4,68%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DΑΧ έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Στο Μιλάνο οι απώλειες ήταν μικρότερες αλλά σημαντικές. Ωστόσο οι μετοχές των μεγάλων βιομηχανιών - όπως οι Φίατ και Πιρέλι - καταποντίστηκαν.

Με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει με κάθετη πτώση 5,55% -την έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία του- στις 10.810 μονάδες και τον S&P με απώλειες 6,66% στις 1.119 μονάδες έκλεισε η Γουόλ Στριτ. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βούλιαξε 6,9% κλείνοντας στις 2.358 μονάδες.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δήλωσαν τη Δευτέρα τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη».
Πηγή: skai.gr