ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη - Βλέπει 3,5% το 2022

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά μία ποσοστιαία βαθμίδα προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένοντας πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022.

H ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 4,5% φέτος, προτού αρχίσει να υποχωρεί. 

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να πάρει πίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή εναλλακτικά να βρει από άλλου πόρους χρηματοδότηση των μέτρων.

Ζητεί όμως παράλληλα σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή με φιλικό τρόπο για την ανάπτυξη και αύξηση των κονδυλίων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη. Συστήνει μια σταδιακή πορεία με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Τα σχέδια για μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους θα πρέπει να ακυρωθούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις επόμενες γενιές και είναι κακώς στοχευμένες ή τουλάχιστον δεν χρηματοδοτούνται πλήρως μέσω προσαρμογών στις παροχές και μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Η αποστολή χαιρέτισε τις βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μείγμα που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, και τόνισε ότι αυτά τα κέρδη δεν πρέπει να θυσιαστούν για την επίτευξη των στόχων εξυγίανσης.

Αντίθετα, οι πιέσεις για περισσότερες δαπάνες στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να περιοριστούν, μεταξύ άλλων με σεβασμό του παγώματος των συντάξεων φέτος και μιας φόρμουλας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το επόμενο έτος και μετά.

Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμη πως παραμένει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή κατάργηση της μεταφοράς πόρων προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις επιδοτήσεις καυσίμων μεσοπρόθεσμα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις μόλις λήξει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επιτάχυνση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα διευκόλυνε αυτές τις προσπάθειες.

Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί φόρος άνθρακα που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ