ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ: Οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να βλάψουν τις ΗΠΑ

Τον έντονο προβληματισμό του για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ετοιμάζεται να επιβάλει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, προειδοποίησε πως τα εν λόγω μέτρα κατά πάσα πιθανότητα θα βλάψουν την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα δύο μέταλλα.

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε χθες δασμούς 25% στο εισαγόμενο ατσάλι και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, επικαλούμενος ένα νομικό «τρυπάκι» που είχε δημιουργηθεί επί Ψυχρού Πολέμου κι επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να λαμβάνει εμπορικά μέτρα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Ταμείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι τα μέτρα που προτείνει ο κ. Τραμπ θα επιτρέψουν και σε άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιχειρηματολογία της εθνικής ασφάλειας ώστε να επιβάλουν ευρείς περιορισμούς στις εισαγωγές, ουσιαστικά επιφέροντας ένα ντόμινο προστατευτισμού.

«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να συνεργαστούν εποικοδομητικά ώστε να μειώσουν τα εμπορικά εμπόδια και να επιλύσουν εμπορικές διαφωνίες χωρίς να προσφεύγουν σε τέτοια έκτακτα μέτρα», καταλήγει ο κ. Ράις.

Η εξαγγελία Τραμπ, που αναμένεται να επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια πολλών συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Μολονότι θεωρητικά ο κύριος στόχος των δασμών είναι το φθηνό κινεζικό ατσάλι που έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά, στην πράξη οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ μικρές ποσότητες χάλυβα από την Κίνα.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής ατσαλιού στην αμερικανική αγορά είναι ο Καναδάς, ιστορικός σύμμαχος της Αμερικής στο NATO. Πολλές εισαγωγές μετάλλων προέρχονται επίσης από την Ιαπωνία, που αποτελεί πυλώνα του συστήματος συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να απαντήσει με ανάλογους δασμούς και ποινές σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες χώρες για συντονισμένη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πηγή: skai.gr