ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μόνο με την ελληνική λίστα

Έντονα προβληματισμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους τρεις θεσμούς (τρόικα), τονίζοντας πως η αξιολόγηση της χώρας μας δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αν οι διαπραγματεύσεις περιοριστούν μόνο στις προτάσεις που περιλαμβάνει ο κατάλογος της Αθήνας.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει πως οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για ορισμένα από τα «πιο σημαντικά ζητήματα» που προβλέπει το «Μνημόνιο», όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και οι τροποποιήσεις στο σύστημα του ΦΠΑ.

Η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ θεωρεί τις εν λόγω δεσμεύσεις «κρίσιμες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους» του προγράμματος που στηρίζει το Ταμείο.

«Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμένα να επισημάνω πως για να έχουν θετική κατάληξη οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δε μπορεί να περιοριστούν στις παραμέτρους που αναφέρονται στη λίστα της [ελληνικής] κυβέρνησης», σημειώνει.

Πάντως, το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται στην 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας, που εγκρίθηκε από Eurogroup, και δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση «κοινού τόπου».

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές. Εξ αυτών, τα 3,5 δισ. ανήκουν στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα του Ταμείου είναι ξεχωριστό από το ευρωπαϊκό και κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Κάθε «νέα διευθέτηση» με την Ελλάδα θα πρέπει να έχει «βάση» τις «υφιστάμενες δεσμεύσεις» του Μνημονίου, σημειώνει στη δική του επιστολή προς τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ χρησιμοποιούν τον όρο «Μνημόνιο» στις επιστολές τους.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης