Δίχως φρένα οι αυξήσεις στα καύσιμα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τρένο δίχως φρένα η τιμή της βενζίνης. Μέσα στον Μάιο η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί σχεδόν 12 λεπτά. Την πρώτη Μαΐου η μέση τιμή της ήταν στα 2,08€/λίτρο ενώ η χθεσινή τιμοληψία έδειξε 2,2€/λίτρο. 

Οι επαγγελματίες της αφοράς προειδοποιούν για τιμές 2,5€/ λίτρο στα αστικά κέντρα πολύ σύντομα, την ώρα που σε κάποια νησιά όπως τη Νάξο, τη Μύκονο και τη Σύμη παρατηρούνται ήδη τέτοιες τιμές. Αμοργός και Νίσυρος έχουν ξεπεράσει και τα 2,6€/λίτρο.  

Κι ενώ οι καταναλωτές ψάχνουν για το φθηνότερο πρατήριο, η ομοσπονδία πρατηριούχων καταγγέλλει κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους και σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους πλέον των 3εκατ€. Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως των ελέγχων που αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν, ακόμη αναμένονται.  

Όσο οι τιμές αυξάνονται , τόσο εντείνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση για επιπλέον ενισχύσεις καθώς ήδη τόσο η οριζόντια μείωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και κυρίως η επιδότηση στα καύσιμα έχουν ...σβηστεί από τις ανατιμήσεις. Ενώ χθες το ΥΠΟΙΚ έκλεισε την πόρτα σε νέες επιδοτήσεις , ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο OPEN , άφησε μια χαραμάδα φωτός.

"Στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες εμείς θα παρεμβαίνουμε με μέτρα τα οποία δεν θα έχουν κατ' ανάγκη οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα έχουν έναν χαρακτήρα σημειακό , θα στοχεύουν στους πιο ευάλωτους" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας στον απόηχο της ανακοίνωσης καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους.  

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το επόμενο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν πάνω από τα 110$/βαρέλι καθώς προσφορά και ζήτηση δεν συμβαδίζουν.

Το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο εφόσον τελικά συμφωνηθεί θα αφαιρέσει εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά. Ταυτόχρονα τα Αμερικανικά αποθέματα όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές αρχές έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από το 1987.

Στον αντίποδα και καθώς τα κρούσματα του covid υποχωρούν και οι πόλεις θα βγαίνουν από την καραντίνα, ο Κινεζικός γίγαντας θα ξυπνά με όρεξη για περισσότερο ..μαύρο χρυσό.

Πηγή: skai.gr