Διευκρινίσεις Βεσυρόπουλου για το αφορολόγητο στις γονικές παροχές

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές αφορά κάθε γονέα ξεχωριστά, και εφαρμόζεται τόσο σε μεταβίβαση ακίνητης όσο και κινητής περιουσίας όπως χρηματικές δωρεές και μετοχές. Αφορά επίσης φορολογικές μεταβιβάσεις με γονική παροχή ή δωρεά μεταξύ γονεωψν τέκνων συζύγων και παππούδων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την εξειδίκευση των μέτρων. 

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1 Οκτωβρίου επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών. 

"Σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς και παππούδες στα παιδιά επιβαρύνονται με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ, άρα σε μια δωρεά 200.000 ευρώ ο φόρος φτάνει τα 20.000 ευρώ. Από την πρώτη Οκτωβρίου μηδέν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. 

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και τα μέτρα μείωσης ή και απαλλαγής από φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως:

1ον. Επεκτείνεται για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με δημοσιονομικό κόστος 767 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή αυτή αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

2ον. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Υπενθυμίζω ότι είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είχε προηγηθεί η πρώτη μείωση, το 2019, από το 28% στο 24%.
Τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο αυτή η μείωση:
Νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ, με τον φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ.
Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22%, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ.
Το όφελος της επιχείρησης, με βάση και την πρώτη μείωση, ανέρχεται σε 1.200 ευρώ λιγότερο φόρο.

3ον. Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

4ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
Ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης για τους συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία. 

5ον. Ο συντελεστής ΦΠΑ για τις ζωοτροφές μετατάσσεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
Η μείωση αυτή είναι μόνιμη.

6ον. Παρατείνεται η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. 
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αυτό ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου λογαριασμού.

7ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

8ον. Ενισχύονται με πρόσθετα φορολογικά κίνητρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ανέλυσε ο κ. Σκυλακάκης.

9ον. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

10ον. Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

11ον. Οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, για τρία χρόνια.
Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν, συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου αυτού.

12ον. Από 01/10/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ.

Η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ως γονική παροχή λογίζονται τόσο τα ακίνητα, όσο και τα μετρητά και οι μετοχές. Αυτό τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αιτήματα γονέων, αλλά και παππούδων που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ελάφρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.

Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ, ενώ για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός. Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον φόρο κληρονομιάς και αυτό διότι, η κληρονομιά συνήθως αφορά μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το μέτρο ως αναπτυξιακό. Σημειώνουν επίσης ότι γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδια αντιμετώπισης.

Πηγή: skai.gr