Δεύτερο πακέτο επιδότησης για τα καύσιμα: Αυξάνονται σημαντικά οι δικαιούχοι

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη κι έως τις 45.000€. Βέβαιο θεωρείται ότι οι καταναλωτές θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά του πρώτου κύκλου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Δραστική αύξηση των δικαιούχων από τα 2,3 εκατομμύρια του πρώτου κύκλου αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης των καυσίμων.

Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να αυξηθεί από τις 30.000€ οικογενειακού εισοδήματος ακόμη κι έως τις 45.000€. Ταυτόχρονα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά σαφώς μεγαλύτερα από τα 30€-55€ του πρώτου κύκλου ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.   

Αύξηση θα ανακοινωθεί και για την οριζόντια έκπτωση στην αντλία αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης με το ΥΠΟΙΚ να σβήνει τουλάχιστον 20 λεπτά από την τελική τιμή από τα 15 λεπτά με το ισχύον καθεστώς. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ανεβάσουν το κονδύλι του δεύτερου πακέτου αρκετά πάνω από τα 110εκατ€ που κόστισαν οι πρώτες παρεμβάσεις. Τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τον Ιούλιο και θα καλύπτουν την περίοδο έως και τον Σεπτέμβριο.

Το δρόμο για το νέο κύκλο ενισχύσεων άνοιξε η βαθιά ανάσα των φορολογικών εσόδων τον Μάιο όταν και στα Δημόσια Ταμεία μπήκαν 1,162δισ€ περισσότερα έσοδα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλο αυτό το ποσό αποτελεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. 800εκατ€ προέρχονται από τις εισπράξεις ΕΝΦΙΑ καθώς σύμφωνα  με τον προϋπολογισμό η είσπραξη του θα άρχιζε από τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση όμως άπλωσε περισσότερο τις δόσεις με αποτέλεσμα πάρα πολλοί φορολογούμενοι να σπεύσουν να τον πληρώσουν κι εφάπαξ ( περίπου 690εκατ€ προέρχονται από εφάπαξ πληρωμές. Η «καθαρή» λοιπόν υπέρβαση φτάνει τα 362εκατ€ αλλά το ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να βιαστεί να τα ξοδέψει όλα.  

«Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες» έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ καθώς οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι. Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πετρελαιοπαραγωγών τιμών η τιμή της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει ανοδικά μέσα στο έτος καθώς βαδίζουμε προς το χειμώνα. Σύμφωνα με τον Νιγηριανό αξιωματούχο η ζήτηση για πετρέλαιο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Την ίδια στιγμή , ιδιαίτερα εύθραυστη είναι η κατάσταση με την τιμή του φυσικού αερίου η οποία είχε «κολλήσει» τις πρώτες 2 εβδομάδες του μήνα μεταξύ 83-85€/Mwh. Ξαφνικά η GAZPROM , ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών κατά 60% μέσω του αγωγού NORDSTREAM – επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα – εκτοξεύοντας την τιμή πάνω από τα 120€/Mwh μέσα σε ένα 48ωρο.  

Το κόστος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ρεύμα έχει υπολογιστεί με τιμή βάσης για το φυσικό αέριο τα 100€/Mwh. Κάθε 10€ αύξησης της τιμής, σημαίνει δημοσιονομικό κόστος 300-400 εκατ€ για τη χώρα. Αντίστοιχο είναι βεβαίως και το όφελος στις περιπτώσεις μείωσης της τιμής.