Der Spiegel: "Η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα να αποπληρώσει τα τελευταία χρέη της προς το ΔΝΤ"

«Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα τελευταία χρέη της προς το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται ότι θα μπορεί σύντομα να αποπληρώσει τα τελευταία δάνεια - τουλάχιστον σε έναν από τους πιστωτές της».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει έως το τέλος Μαρτίου το τελευταίο μέρος του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ. «Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ελληνική δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για δάνεια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ». Το ΔΝΤ, τονίζεται, είχε συμμετάσχει στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης με σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η αποπληρωμή θεωρείται ένα περαιτέρω βήμα εξόδου από τη σοβαρή οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα από το 2009», αναφέρει ο συντάκτης και περιγράφει συνοπτικά τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης. «Το τελευταίο πρόγραμμα αποταμίευσης και μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε η Ελλάδα στέκεται οικονομικά όλο και περισσότερο στα πόδια της και μπορεί να δανείζεται και πάλι χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Οι αποδόσεις για τα δεκαετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυτή τη στιγμή περίπου στο 2%. Στην κορύφωση της κρίσης το 2012 είχαν ανεβεί στο 35%», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ